Zlepšení

Jak jíst tamarind?

Tamarind indický je stálezelený strom s rozložitou korunou. Jeho plody ve tvaru lusku mají jedlou dužinu, široce používanou při vaření. V tradiční orientální medicíně se tato dužina používá jako lék s projímavým a protizánětlivým účinkem.

obsah

  • přihláška
  • Klasifikace
  • Botanický popis
  • Distribuce
  • Zadávání surovin
  • Chemické složení
  • Farmakologické vlastnosti
  • Aplikace v lidové medicíně
  • Historické informace

Květinový vzorec

Vzorec květu tamarindu indického: ↑Ч(5)Л5Т10П1.

V medicíně

V moderní ruské medicíně není tamarind lékopisnou rostlinou. Na Západě se však dužina rostliny někdy přidává do sirupů jako emulgátor. Moderní vědci se zajímají o studium prospěšných vlastností tamarindu, který má staletou historii používání v lidovém léčitelství. Bylo navrženo, že tamarind může být účinný jako činidlo snižující hladinu lipidů.

Kontraindikace a vedlejší účinky

Kontraindikací pro použití tamarindu může být individuální nesnášenlivost, stejně jako zánětlivé procesy v jícnu.

Ve vaření

Jedlá dužina nezralých plodů tamarindu se používá do horkých, kořeněných pokrmů. Když dužina dozraje a zesládne, připravují se z ní omáčky, pasty, dezerty a přidávají se do nápojů a zmrzliny. Kvůli dužině si mnoho lidí myslí, že tamarind je ovoce, ale ve skutečnosti tomu tak není. Ostatně jeho plodem je lusk, jako všechny luštěniny. Sušený tamarind se používá jako koření, dodává pokrmům příjemnou sladkokyselou nótu. Toto koření je nezbytnou součástí pravé worcesterské omáčky a některých verzí směsí kari koření.

V kosmetologii

V kosmetologii se tamarind používá jako hydratační a vyživující prostředek. Přidává se do krémů, peelingů, pleťových vod, masek na obličej i tělo. V semenech tamarindu indického byla objevena speciální látka – xyloglukan, jehož mechanismus účinku je podobný široce propagované kyselině hyaluronové, která pomáhá pokožce udržet vlhkost. Antibakteriální a antioxidační vlastnosti dělají z datle indické účinný prostředek v boji proti různým zánětům a podporují syntézu kolagenu, který je „zodpovědný“ za kožní turgor.

V jiných oblastech

Dužina nezralého tamarindu se používá v buddhistických chrámech k leštění mosazných předmětů, asijské hospodyňky ji používají k čištění měděného a bronzového nádobí. Tamarindové dřevo je odolné a má krásný červený odstín, vyrábí se z něj nábytek a parkety.

Tamarind je strom s krásnou korunou. Je široce používán jako dekorativní zahradní plodina. Pěstují se z nich i zakrslé dřeviny – bonsaje, které jsou oblíbené ve vnitřním květinářství.

Olej získaný ze semen se používá nejen v kosmetologii, ale také při výrobě barev a laků. Pokud dřevo nasytíte tamarindovým olejem, dodá mu hedvábný lesk a krásný, jantarový odstín.

Klasifikace

Tamarind indický (lat. Tamarindus indica) neboli datle indická je jediným druhem zastupujícím rod Tamarind (lat. Tamarindus). Tato tropická rostlina patří do čeledi bobovitých (lat. Fabaceae). Jelikož tato rozsáhlá čeleď obsahuje téměř tisíc rodů, dělí se obvykle do tří podčeledí. Tamarind patří do podčeledi Caesalpinioideae.

Botanický popis

Tamarind indický je strom s hustou, stálezelenou, rozložitou korunou. Tyto stromy dosahují výšky 12-18 metrů. Listy datle indické jsou jasně zelené, vícezpeřené, střídavé, 5 cm dlouhé.Květy jsou růžové nebo žluté s červenými pruhy, protáhlé, nepravidelného tvaru, pětičetné, shromážděné v malých hroznech. Vzorec květu tamarindu indického je ↑Ч(5)Л5Т10П1. Plodem tamaríndu je nevýrazná fazole, široká 2–3 cm a dlouhá až 20 cm.Tyto fazole se skládají z tenkého, křehkého, tmavě hnědého oplodí a dužnatého mezokarpu. Každá fazole obsahuje 3 až 6 semen.

Distribuce

Tamarind pochází z tropické Afriky. Pochází ze Súdánu, Kamerunu, Nigérie, Tanzanie a Arabského poloostrova. Datle indická je rozšířena v Indii, jižní Asii, Austrálii a Oceánii, pěstuje se na Tchaj-wanu a v Číně. V 16. století přivezli kolonisté tamarind do Jižní Ameriky. Dnes je Indie největším spotřebitelem i dodavatelem tamarindu.

Zadávání surovin

Léčivými surovinami tamarindu jsou listy, květy, kůra a fazole. Vzhledem k tomu, že datle indická je stálezelená rostlina rostoucí v subtropickém klimatu, listy a kůra se sklízejí po celý rok. Květy se sbírají od května do října a plody se sklízejí od konce srpna do začátku listopadu. Fazole se odstraní ručně a semena se oddělí od dužiny. Ze semen se získává tamarindový olej nebo extrakt. Dužnina se konzervuje v cukrovém sirupu nebo se suší přirozeně.

Chemické složení

Dužina mezokarpu nebo jednodušeji řečeno tamarindové dužiny je bohatá na vitamíny, minerály a organické kyseliny. Obsahuje asi 12 % niacinu, přibližně 11 % riboflavinu a vitaminu C, 10 % invertního cukru, alespoň 4 % kyseliny listové a stejné množství pyridoxinu, 1 % retinolu. Dužina obsahuje slušné množství fosforu, železa, draslíku a hořčíku. Kyselina hydroxycitronová obsažená v tamarindu je příčinou kyselé chuti dužiny ovoce – blízkého „příbuzného“ kyseliny citronové. Kromě kyseliny vinné a kyseliny šťavelové obsahuje datle indická také kyselou draselnou sůl. Dužnina je bohatá na vlákninu. Semena tamarindu obsahují hodně bílkovin, esenciálních olejů a škrobu. Kůra obsahuje třísloviny.

Farmakologické vlastnosti

Tamarindová dužina je bohatým zdrojem neškrobových polysacharidů – dietní vlákniny. Obsahuje pektin, hemicelulózu a třísloviny. Vláknina zabraňuje zácpě, váže toxiny v potravě a chrání tlusté střevo před negativními vlivy. Vazbou žlučových solí v konečníku snižují jejich vstřebávání, snižují celkovou hladinu „špatného“ cholesterolu. Příznivé vlastnosti tamarindu jsou také spojeny s bohatým vitaminovým a minerálním komplexem, který obsahuje. Mnoho vitamínů v něm má antioxidační aktivitu, minerální látky jsou důležitou složkou buněčného metabolismu. Semena tamarindu obsahují nejen xyloglukan, ale také mukoadhezivní polymer. Ten pomáhá prvnímu nejúčinněji proniknout do rohovky a zvlhčit ji. Moderní vědci vytvořili lék, který bojuje proti suchým očím na základě extraktu ze semen tamarindu, a provádějí klinické studie.

Léčivé suroviny z tamarindu mají laxativní, antibakteriální, antioxidační, anthelmintické a anthelmintické vlastnosti, které je třeba ještě prostudovat.

Aplikace v lidové medicíně

Tamarind je široce používán v lidovém léčitelství. Nálev a čaje z jeho kůry zlepšují chuť k jídlu a působí svíravě při průjmech. Pijí se při bronchiálním astmatu a infekční horečce a kloktají se při bolestech v krku, faryngitidě, laryngitidě, chřipce a ARVI. Oči se vymývají vychlazeným nálevem, aby se zabránilo zánětu spojivek. Semena tamarindu se používají jako anthelmintikum, jejich prášek se používá k bělení zubů a celkovému zlepšení stavu dutiny ústní, odvar ze semínek tamarindu se používá při infekcích močových cest. Hustá pasta ze semen stromů se aplikuje na zlomeniny, aby se podpořilo hojení. Extrakt ze semen tamarindu, jak již bylo zmíněno, se kape do očí, aby se zabránilo vysychání. Indické datlové listy se přikládají na rány, oteklé klouby, vředy a ke stejnému účelu se používají obvazy namočené ve šťávě z rostliny. Odvar z květů tamarindu se používá ke snížení krevního tlaku.

Tamarindová dužina se používá při léčbě cukrovky, zlepšuje trávení, podporuje hubnutí, působí jako mírné projímadlo a mírné anthelmintikum. Nápoje a sirupy na jeho bázi pomáhají zvládat zácpu, onemocnění jater a žlučníku, bojují s vysokou horečkou a mají uklidňující účinek na nervový systém.

Historické informace

První zmínky o tamarindových fazolích jako jedlém ovoci lze nalézt v egyptských kronikách z roku 400 před naším letopočtem. Rostlina byla poprvé použita k léčebným účelům arabskými léčiteli. Strom vděčí za své jméno Arabům. „Indické datle“ je přesný překlad názvu, který dali pro ovoce, což zní zhruba jako „tamar hindi“. V Indii se tamarind stal jednou z rostlin doporučovaných ajurvédou. Připisovaly se mu afrodiziakální vlastnosti, které dokázaly v ženách probudit smyslnost.

Tamarind není jen oblíbenou přísadou v mnoha kuchyních po celém světě a má léčivé vlastnosti. Ke stromu se váže také řada pověr. Takže se věří, že jeho semena, nalitá do amuletu, pokud se nosí na těle, přinesou nejen štěstí, ale také vás zachrání před propíchnutím a řeznými ranami a odrazí kulky.

Literatura

Muravyova D.A., Gammerman A.F. „Tropické a subtropické léčivé rostliny“, „Medicína“, Moskva, 1974 – 221-224 s.

Název tamarind pochází z arabských slov tamir hindi, což znamená „indické datum“. Rostlina nemá nic společného s Indií ani datlemi. Jeho plody ale vstoupily do kultury všech zemí, jak těch, kde původně rostla, tak vzdálených zemí, kam osadníci přinášeli neobvyklé ovoce.

Botanický popis

Tamarind indický (datle indická) je vzdálený příbuzný akácie, člen rodiny luštěnin. Jedná se o dvacetimetrový strom s cenným dřevem. Listy jsou podobné akácii: skládají se z 20-40 tenkých podlouhlých listů, uspořádaných do párů. Květy jsou růžové, nepravidelného tvaru a skládají se z 5 okvětních lístků.

Plodem je podobný arašídu – mletému ořechu. Jedná se o dlouhou, až 20 cm dlouhou a relativně úzkou (2-3 cm v průměru) fazoli. Obsahuje mnoho malých tmavě hnědých semen obklopených jedlou dužinou, tmavě červenohnědým oplodím. Strom nemá odrůdovou rozmanitost a v rodu Tamarind je pouze jeden druh.

Chuť

Čerstvý tamarind chutná jako směs sušených meruněk a sušených švestek nebo karamel a velmi matně připomíná některé druhy datlí. Dužnina zelených nebo starých fazolí zkysne. Některé recepty využívají právě této vlastnosti nezralých plodů, ale jako dezert se samozřejmě nehodí.

Jak jíst tamarind

Tamarindová dužina je skutečně všestranný produkt. Vyrábí se z něj vše od sladkých bonbonů až po kyselé omáčky. Čerstvá dužina, právě extrahovaná z lusků, je sama o sobě skvělým dezertem; jí se lžící nebo rukama.

Zelená dužina se přidává do kořeněných pokrmů pro vyhlazení chuti nebo se z ní dělá jakýsi ovocný nápoj a podává se jako nápoj k takovým pokrmům.

Tamarindová pasta je konzervovaná tamarindová dužina. Přidává se do chutney a kari, vyrábí se z něj omáčky, dresinky a marinády k masu a rybám, přidává se do polévek a příloh a dokonce se používá jako pomazánka na chlebíčky. Dodává na pikantnosti chuti tradičním anglickým omáčkám – Worcestershire a HP brown sauce.

Historie a původ

Při testování se ukázalo, že indické datle mají daleko k datlovce i Indii: zemí původu tamarindu je severní Afrika. Nenáročný strom byl dovezen nejprve do jihovýchodní Asie a s počátkem věku objevů, v 16. století, do teplých zemí Latinské Ameriky.

Kdekoli se tento strom objeví, stává se pro místní obyvatele jedním ze svých. Bez tohoto ovoce, používaného jako koření, si indickou kuchyni nelze představit a Kubánci si ho natolik oblíbili, že ho umístili do erbu města Santa Clara.

Jak vybrat ten správný

Tamarindové lusky je u nás stále těžké koupit, ale v obchodech s kořením nebo ve velkých hypermarketech seženete hotovou tamarindovou pastu. Ale při výběru čerstvého ovoce v zemích, kde rostou, věnujte pozornost slupce. Mělo by být rovnoměrné a hladké. Vrásnění se objevuje u fazolí, které seděly příliš dlouho.

Jak uložit

Fazole tamarindu dlouho nevydrží: 2-3 dny při pokojové teplotě a 1-2 týdny v lednici.

Tamarindová pasta zakoupená v obchodě, pokud je umístěna ve skleněné nádobě s víčkem, může být uložena v chladničce po dobu až 3 měsíců.

Nutriční fakta

Obsah kalorií ve 100 g tamarindu je 239 kcal. Složení BJU: 2,8 g bílkovin, 0,6 g tuku, 57,4 g sacharidů. Vláknina 5,1 g je 50.

100 g dužiny obsahuje 0,43 mg vitaminu B1 (29 % denní dávky), 2 mg vitaminu PP (10 %), 0,15 mg vitaminu B2 (8,4 %). Mezi minerálními látkami jsou na prvním místě draslík (ovoce obsahuje 628 mg nebo 25 % denní hodnoty) a hořčík (92 mg nebo 23 %). Železo 2,8 mg (16 %), fosfor 113 mg (14 %), měď 86 mcg (8,6 %), vápník 74 mg (7,4 %).

Kontraindikace k použití

Pokud máte cukrovku, mělo by být užívání tamarindu omezeno. Použití ovoce jako koření nebude na škodu, ale pokud je budete jíst v čisté formě, musíte pečlivě zhodnotit svou každodenní stravu.

Ovoce se nedoporučuje podávat dětem do 5 let: v zemích, kde tamarind roste, je zařazován do jídelníčku dětí mnohem dříve, ale pro naše děti je to exotická potravina, proto je lepší nespěchat s tím.

Indické datle není vhodné konzumovat lidem s podrážděným žaludkem. Někdy ovoce způsobuje alergie.

Výhody

Dužina tamarindu obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají bojovat s toxiny, udržovat zdraví buněk a bojovat proti změnám souvisejícím s věkem a také chrání stěny cév před „špatným“ cholesterolem a pomáhají regulovat krevní tlak. Hlavní prospěšné vlastnosti ovoce jsou spojeny s vysokým obsahem antioxidantů a polyfenolů. Semena, listy a kůra působí protizánětlivě, čehož se v lidovém léčitelství využívá při artróze a artróze. Antimikrobiální účinek byl použit proti infekcím. Hojnost vlákniny reguluje funkci střev a je užitečná při zácpě.

Vysoká hladina hořčíku pomáhá regulovat fungování nervového a pohybového systému, předchází záchvatům, udržuje srdeční rytmus, pomáhá regulovat metabolismus sacharidů a snižuje chuť k jídlu. Poslední dvě vlastnosti jsou zvláště důležité pro hubnoucí.

Semena tamarindu jsou nepoživatelná, ale lze z nich připravit odvar, který pokožku hydratuje a díky antioxidantům omlazuje.

Závěr

Přestože je u nás plod tamarindu téměř neznámý, šíře jeho použití, neobvyklá chuť a léčivé vlastnosti mu pomohou najít si své obdivovatele.

Поделиться ссылкой:

Rambutan a s čím se jí

Indický angrešt (emblica) – prospěšné a nebezpečné vlastnosti

Sapodilla – prospěšné a nebezpečné vlastnosti

Dračí ovoce (pitahaya, pitaya) – prospěšné vlastnosti, obsah kalorií

Vápno – prospěšné a nebezpečné vlastnosti vápna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button